måndag 31 januari 2022

Avsnitt 3 - Röster från förr - 1

 


Speltid 25 min 59 sek


I avsnitt 3 pratar man om hur det gick till förr i tiden att bli frisk med hjälp av kloka gummor och kloka gubbar, skäverkärringar osv.
I början av 80-talet besökte Gösta Hellberg från Norra Vram äldreboendena Ekhaga i Billesholm och Varagården i Bjuv och med sig hade han sin kassettbandspelare för att dokumentera de äldres berättelser och ett nytt ämne att diskutera varje gång.

Medverkande:
Gösta Hellberg
Elsa Darell
Anna Lindgren
Anna Lundahl
Elinor ?
Inga Persson
Agda Bengtsson
Estrid Johansson


Hos kloka gumman. Oljemålning av Jakob Kulle. 

En klok gumma eller spåkvinna vill försöka att med hjälp av kort och kaffesump förutsäga en ung mans framtid; denna står bakom sibyllan under spänning väntande få höra sitt öde. Tvenne gubbar äro även på besök hos den gamla och ha slagit sig ner på gummans soffa, men tyckas ha något att förhandla sinsemellan. Den ene av dem har över knäna brett ut en storblommig snusnäsduk, på vilken ligger en halv limpa och, som det tycker, ett bra stycke fett fläsk.

Att vara en anlitad klok gumma är rätt givande. Gumman äger tydligen ett bra bohag, och stugan saknar ej heller dyrbara textilier. Och vad den stora blåmålade kistan inrymmer av dyrbarheter, kan ingen veta. Golvet är dock av det enklare slaget, dvs av tillstampad lerjord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar